En av tre funksjonshemmede har opplevd hatytringer
Tamarin Varner opplevde å bli spyttet i ansiktet på trikken hjem. Foto: Ivar Kvistum/Handikapnytt

En av tre funksjonshemmede har opplevd hatytringer

Konsekvensen av trakasseringen er at de isolerer seg, og unngår å gå på skole eller jobb. Si fra at dette ikke er ok! Send sms ikkeok til 2160 og bidra med 50 kr.
03. april 2017

Husker du historien om Tamarin Varner? Hun som ble spyttet i ansiktet på vei hjem fra byen i september i fjor?

Tamarin har cerebral parese, noe som gjør at hun har en del muskelspasmer, ufrivillige rykninger i kroppen, spesielt når hun er sliten. En fredag kveld i fjor, satt hun på siste trikk hjem, etter å ha vært sammen med en god venninne. På en av holdeplassene kommer en guttegjeng inn på trikken. Når de ser Tamarin, reagerer en av guttene med å spytte på henne. Etterpå ler de alle sammen.

Ikke et engangstilfelle

Det som skjedde med Tamarin fikk mye oppmerksomhet i media og på sosiale medier. Folk reagerte med sjokk og vantro. Men bare noen måneder etter kom dokumentasjonen som viser at Tamarins historie ikke er unik.

Funksjonshemmede i Norge opplever ofte krenkelser. En rapport utarbeidet av Nordlandsforskning på oppdrag for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet viser at mer enn en tredel av funksjonshemmede har opplevd hatytringer på grunn av sin funksjonsnedsettelse.

Når vi nå tar opp Tamarins sak på nytt, er det nettopp for å rette søkelyset mot den omfattende trakasseringen mange funksjonshemmede opplever. En av tre! Vil vi virkelig ha det slik i Norge? Er det ikke på tide å reagere?

Si fra at dette ikke er ok - send ikkeok til 2160 og gi 50 kr til arbeidet for et samfunn der alle er inkludert og verdsatt.

Politianmeldte hendelsen

Tamarin reagerte ikke der og da, men da hun kom hjem, skrev hun et sterkt blogginnlegg som ble lest av mange. En av dem som ble engasjert i saken var Handikapforbundets Jørgen Foss. Så grov trakassering som Tamarin ble utsatt for, defineres som hatkriminalitet, og Jørgen Foss oppfordret Tamarin til å kontakte politiet. Sammen dro de til Manglerud politistasjon for å anmelde hendelsen.

Jørgen Foss og Tamarin Varner utenfor Manglerud politistasjon

Handikapforbundets Jørgen Foss ble med Tamarin da hun politianmeldte hendenlsen. Foto: Jørgen Foss

Tamarins anmeldelse er den første som handler om hatkriminalitet rettet mot funksjonshemmede. Anmeldelsen fikk også mye mediefokus, og i kjølvannet av denne oppmerksomheten ble det kjent at svært få anmelder slike saker. Funksjonshemmede tier, slik også Tamarin holdt på å gjøre.

«Jeg visste ikke at dette var diskriminering før jeg ble fortalt det. Først tenkte jeg at det ikke var så viktig, og at jeg ikke trengte å gjøre en sak ut av det. Jeg hadde jo aldri hørt om noen slike saker før dette skjedde med meg.»

Alvorlige konsekvenser

Trakasseringen funksjonshemmede opplever, får alvorlige konsekvenser. Rapporten nevnt tidligere, viser at slike opplevelser fører til at funksjonshemmede holder seg mer hjemme, lar være å møte venner og unngår å gå på skole eller jobb. Over halvparten forteller at de får dårligere selvtillit, blir nedstemte og triste.

Si fra at dette ikke er ok - send ikkeok til 2160 og gi 50 kr til arbeidet for et samfunn der alle er inkludert og verdsatt.

Vi kan ikke la være å snakke om dette!

Tamarin angrer ikke et sekund på at hun stilte opp med historien sin i media, og at hun anmeldte hendelsen.

- I ettertid har jeg fått mange meldinger fra andre som har opplevd lignende eller er forferdet over det som skjedde. Det betyr utrolig mye for meg å vite at andre også er opptatt av hva som er rett og galt, og hvordan vi skal behandle hverandre. Alt i alt er jeg utrolig stolt av meg selv, og jeg vet at jeg har vært til hjelp for andre som har opplevd det samme, forteller Tamarin.

Les blogginnlegg og medieoppslag av/om Tamarin Varner

Si fra at dette ikke er ok - send ikkeok til 2160 og gi 50 kr til arbeidet for et samfunn der alle er inkludert og verdsatt.

 

Flere nyheter
 • Gi innspill om hjelpemiddelformidlingen!
  16. mars 2017
  Et forslag om endringer på hjelpemiddelområdet er nå på høring. Vi frykter at endringene kan ramme funksjonshemmede hardt. Sammen med Ergoterapeutene og FFO oppfordrer vi alle høringsinstanser til å gi innspill.
 • Bidra i viktig BPA-undersøkelse!
  07. april 2017
  Helsedirektoratet skal evaluere rettighetsfestingen av brukerstyrt personlig assistanse (BPA) og trenger å komme i kontakt med BPA-brukere over hele landet. Vi oppfordrer alle som har en BPA-ordning til å melde seg!
 • En av tre funksjonshemmede har opplevd hatytringer
  03. april 2017
  Konsekvensen av trakasseringen er at de isolerer seg, og unngår å gå på skole eller jobb. Si fra at dette ikke er ok! Send sms ikkeok til 2160 og bidra med 50 kr.
 • Nye byggekrav er et skritt i feil retning
  16. januar 2017
  Regjeringen har foreslått å endre forskriften til plan- og bygningsloven (TEK). Norges Handikapforbund mener forslaget er et skritt i helt feil retning.
 • Innfører assistent-robot
  01. april 2017
  Handikapforbundet er først ute i Norge med å satse på import og salg av assistent-roboter. Robotene skal erstatte menneskelig arbeidskraft og i første omgang assistere funksjonshemmede som trenger praktisk bistand.
 • Foreldrene må inkluderes i ekspertutvalget
  14. mars 2017
  Foreldrestemmen mangler helt i det nye ekspertutvalget for en inkluderende skole. I et brev fra Handikapforbundet oppfordres nå kunnskapsministeren om å inkludere foreldrene.
Flere artikler