Reisebrev fra Genève.

Vår interessepolitiske rådgiver Monica Haugen har skrevet reisebrev fra Genève, og CRPD-høringene der.
28. mars 2019
Første dag av høringen om hvordan Norge håndterer menneskerettighetene til funksjonshemmede er akkurat over. 
Først av alt: medlemmer av CRPD-komiteen er sjokkerte over at norske myndigheter ikke er villige til å inkorporere CRPD inn i norsk lov. Komiteen sier også at Norge er gode på velferdspolitikk - og de poengterer at det er store gap mellom velferd og likestilling. Norge får også kritikk for at de omtaler oss som pasienter og ikke som fullverdige mennesker. Gleder meg til i morgen! Da fortsetter høringen! Er dette banebrytende eller forsetter Norge i samme spor?

Andre dag av høringen er akkurat over, og dagen har vært preget av at #Norge maler livene til funksjonshemmede rosenrøde. Norge fornektet seg ikke, de brukte nesten hele den tiden som de hadde til rådighet, til å beskrive hvor flinke de er og hvor mye penger de øser ut på velferd. Komiteen var kjempe gode, og gjennom oppfølgingsspørsmålene stilte de Norge til veggs. Komiteen har satt seg grundig og systematisk inn i norske forhold og de stiller veldig relevante spørsmål. Norge blir på flere områder filleristet og svarene Norge ga var både ignorante og arrogante. Og til tross for sterk kritikk i går, på hvordan de definerer oss som mennesker, fortsatte de i dag og betegne oss som pasienter, brukere og passive mottakere.
Nå må vi hjem og brette opp erma! Nå starter jobben med å få politikere og forvaltning, i alle ledd, til å følge alle anbefalingene som CRPD-komiteen kommer med #CRPD21
Paradoksalt nok har det akkurat i dag vært avstemning i Stortinget hvorvidt CRPD skal bli inkorporert som en del av menneskerettighetene eller ikke - og så vidt jeg vet så var det kun SV - Sosialistisk Venstreparti, Rødt og kun en representant fra Arbeiderpartiet som stemte for, resten stemte mot.

CRPD-delegasjonen fra interesseorganisasjonene
(CRPD-delegasjonen fra interesseorganisasjonene)
Flere nyheter
 • FN mener: funksjonshemmedes menneskerettigheter er for dårlig ivaretatt
  09. april 2019
  Kommunal ulikhet, svakt diskrimineringslovverk og en omtale av funksjonshemmede preget av sykdoms- og pasientperspektiver, er blant bekymringene fra FN-komitéen i rapporten etter at norske myndigheter ble hørt i Genève. Komitéen bekrefter dermed langt på vei vår kritikk.
 • Vi krever likestilling, ikke likeverd!
  08. april 2019
  Norges største minoritet, funksjonshemmede, har ikke det samme menneskerettslige vernet som andre minoriteter, skriver NHF sammen med ni andre organisasjoner, i en kronikk publisert i Aftenposten.
 • Reisebrev fra Genève.
  28. mars 2019
  Vår interessepolitiske rådgiver Monica Haugen har skrevet reisebrev fra Genève, og CRPD-høringene der.
 • CRPD falt på Stortinget.
  28. mars 2019
  I dag er FN-høringen om hvordan Norge håndterer konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter (CRPD), over.
  Samtidig som myndighetene har fått kritikk av FN-komiteen. har stortinget behandlet et forslag fra SV - Sosialistisk Venstreparti som ville ha styrket rettighetene til funksjonshemmede.
 • Se FN-høringen på nett!
  28. mars 2019
  Fikk du ikke sett høringen live? Nå er opptak fra begge dagen tilgjengelig.
  Videoen er tekstet og simultantolket på engelsk.
 • Kalender
  26. februar 2019
  Test
Flere artikler