Reisebrev fra Genève.

Vår interessepolitiske rådgiver Monica Haugen har skrevet reisebrev fra Genève, og CRPD-høringene der.
28. mars 2019
Første dag av høringen om hvordan Norge håndterer menneskerettighetene til funksjonshemmede er akkurat over. 
Først av alt: medlemmer av CRPD-komiteen er sjokkerte over at norske myndigheter ikke er villige til å inkorporere CRPD inn i norsk lov. Komiteen sier også at Norge er gode på velferdspolitikk - og de poengterer at det er store gap mellom velferd og likestilling. Norge får også kritikk for at de omtaler oss som pasienter og ikke som fullverdige mennesker. Gleder meg til i morgen! Da fortsetter høringen! Er dette banebrytende eller forsetter Norge i samme spor?

Andre dag av høringen er akkurat over, og dagen har vært preget av at #Norge maler livene til funksjonshemmede rosenrøde. Norge fornektet seg ikke, de brukte nesten hele den tiden som de hadde til rådighet, til å beskrive hvor flinke de er og hvor mye penger de øser ut på velferd. Komiteen var kjempe gode, og gjennom oppfølgingsspørsmålene stilte de Norge til veggs. Komiteen har satt seg grundig og systematisk inn i norske forhold og de stiller veldig relevante spørsmål. Norge blir på flere områder filleristet og svarene Norge ga var både ignorante og arrogante. Og til tross for sterk kritikk i går, på hvordan de definerer oss som mennesker, fortsatte de i dag og betegne oss som pasienter, brukere og passive mottakere.
Nå må vi hjem og brette opp erma! Nå starter jobben med å få politikere og forvaltning, i alle ledd, til å følge alle anbefalingene som CRPD-komiteen kommer med #CRPD21
Paradoksalt nok har det akkurat i dag vært avstemning i Stortinget hvorvidt CRPD skal bli inkorporert som en del av menneskerettighetene eller ikke - og så vidt jeg vet så var det kun SV - Sosialistisk Venstreparti, Rødt og kun en representant fra Arbeiderpartiet som stemte for, resten stemte mot.

CRPD-delegasjonen fra interesseorganisasjonene
(CRPD-delegasjonen fra interesseorganisasjonene)
Flere nyheter
 • Hederspris til Mari Storstein
  15. juni 2019
  Filmskaper Mari Storstein ble fredag tildelt Norges Handikapforbunds hederspris. Med film som våpen er hun en av våre viktigste frontkjempere mot urett og for likeverd og likestilling.
 • Landsmøtet har valgt nytt sentralstyre
  15. juni 2019
  Et enstemmig landsmøte klappet inn Tove Linnea Brandvik som ny forbundsleder. Magnhild Sørbotten ble valgt til nestleder, etter benkeforslag. Norges Handikapforbunds nye sentralstyre er klart til arbeid.
 • Vår tid er nå! NHFs landsmøte 2019
  21. mai 2019
  Landsmøtet i Norges Handikapforbund avholdes 14.-16. juni, under slagordet VÅR TID ER NÅ!
 • Ledig stilling i Tromsø
  07. juni 2019
  Vil du være med å skape et mangfoldig og likestilt samfunn? Vi søker etter en organisasjonskonsulent i 50% stilling til regionkontoret vårt i Tromsø.
 • Vil du bli vår nye likepersonkoordinator?
  29. mai 2019
  Tror du på styrken i møter mellom mennesker? Er du samfunnsengasjert og glad i folk? Vil du være med på å skape et mangfoldig og likestilt samfunn? Vi søker etter en likepersonkoordinator!
 • BPA – fra helsetjeneste til likestillingsverktøy
  27. mai 2019
  Regjeringen har lovet at BPA skal være et likestillingsverktøy og ikke en helsetjeneste. Det er langt igjen før dette er en realitet, mener interessepolitisk rådgiver Monica Haugen i Norges Handikapforbund.
Flere artikler