Ingen jubelstemning enda

Torsdag kveld la den nye flertallsregjeringen fram Granavolden-erklæringen. BPA trekkes fram som satsning, etter flere år med store problemer rundt ordningen. NHF er fornøyd, men avventer med å slippe jubelen løs.
18. januar 2019

– Regjeringsplattformen inneholder mye positivt, samtidig som den inneholder noen urovekkende signaler, sier Arne Lein, forbundsleder i NHF.

Tilfeldighetene råder når kommunene implementerer BPA-ordningene, noe som har tvunget mange til å flytte til nye kommuner der ordningene gjennomføres etter loven. Dette vil regjeringen nå komme til livs, samtidig som at ordningen forsøkes bedret.

– Det er positivt at BPA trekkes tydelig fram i regjeringsplattformen som et livsvarig likestillingsverktøy, og ikke som en helseordning. Det er også vesentlig at regjeringen nå skal utrede BPA-ordningen for å sikre at den utføres etter intensjonen satt av Stortinget. Her må det komme konkrete løsninger, og det er en avgjørende at brukerorganisasjonene må trekkes inn i prosessen, sier Lein.

I erklæringen står det at de vil:

 • Definere BPA-ordningen som et likestillingsverktøy, og ikke en helseordning.
 • At innvilgelse av timetall for BPA skal være en faglig vurdering. Flytting mellom kommuner skal ikke påvirke timetallet som er innvilget.
 • Raskt fjerne den øvre aldersgrensen på 67 år for rett til brukerstyrt personlig assistanse, for dem som allerede har fått innvilget ordningen.
 • Gjennomføre en NOU for å sikre at ordningen fungerer etter hensikten, herunder utrede hvordan den kan utvides for å sikre deltagelse i fritidsaktiviteter.
  Ordningen skal være reelt brukerstyrt.

Lein er også fornøyd med at regjeringen nå vil evaluere handlingsplanene for universell utforming, og har forpliktet seg til en ny i 2020 når den gamle går ut.

– Vi forutsetter at universell utforming av eksisterende skolebygg inngår i den nye handlingsplanen, og i evalueringen av den gamle. Alt for mange barn tvinges vekk fra sine nærskoler, som følger av utilgjengelige skolebygg, forklarer han.

Punktene til tross, Lein ser enda ikke en grunn til å slippe jubelen løs, for blant annet under likestilingssatsningen uteblir funksjonshemmede i de totalt 15 handlingspunktene som er satt ned.

– Dessverre ser det ut til at likeverd og likestilling fortsatt sauses sammen, noe brukerorganisasjonene fortsatt må jobbe med. Det er viktig at regjeringen forstår at likestilling handler om å gi alle borgere like muligheter.

Les hele erklæringen her: krf-v-h-frp-politisk-plattform-2019.pdf

Flere nyheter
 • Hederspris til Mari Storstein
  15. juni 2019
  Filmskaper Mari Storstein ble fredag tildelt Norges Handikapforbunds hederspris. Med film som våpen er hun en av våre viktigste frontkjempere mot urett og for likeverd og likestilling.
 • Landsmøtet har valgt nytt sentralstyre
  15. juni 2019
  Et enstemmig landsmøte klappet inn Tove Linnea Brandvik som ny forbundsleder. Magnhild Sørbotten ble valgt til nestleder, etter benkeforslag. Norges Handikapforbunds nye sentralstyre er klart til arbeid.
 • Vår tid er nå! NHFs landsmøte 2019
  21. mai 2019
  Landsmøtet i Norges Handikapforbund avholdes 14.-16. juni, under slagordet VÅR TID ER NÅ!
 • Ledig stilling i Tromsø
  07. juni 2019
  Vil du være med å skape et mangfoldig og likestilt samfunn? Vi søker etter en organisasjonskonsulent i 50% stilling til regionkontoret vårt i Tromsø.
 • Vil du bli vår nye likepersonkoordinator?
  29. mai 2019
  Tror du på styrken i møter mellom mennesker? Er du samfunnsengasjert og glad i folk? Vil du være med på å skape et mangfoldig og likestilt samfunn? Vi søker etter en likepersonkoordinator!
 • BPA – fra helsetjeneste til likestillingsverktøy
  27. mai 2019
  Regjeringen har lovet at BPA skal være et likestillingsverktøy og ikke en helsetjeneste. Det er langt igjen før dette er en realitet, mener interessepolitisk rådgiver Monica Haugen i Norges Handikapforbund.
Flere artikler